Bekijk uw medisch dossier van de huisarts online
Inzage in uw dossier
U heeft als patiënt het recht om uw medisch dossier in te zien of hier een afschrift van op te vragen. Dit geldt ook voor de schriftelijke informatie in het dossier die is verkregen van andere (behandelende) artsen. Maar het geldt niet als de informatie in het dossier over andere personen gaat en de privacy van anderen schendt. De persoonlijke werkaantekeningen van de arts maken geen deel uit van het medisch dossier en vallen daarmee ook buiten het inzagerecht van de patiënt. Wilt u hierover meer weten, raadpleeg dan de website van de artsenfederatie KNMG: KNMG Inzage medisch dossier
Machtigen en opvragen medische gegevens
Alle werknemers van Huisartsenpraktijk hebben een beroepsgeheim waardoor ze niet zomaar medische gegevens van een patiënt (16 jaar en ouder) aan anderen kunnen geven. Wordt een medewerker benaderd met het verzoek om gegevens te verstrekken over een van de patiënten dan moet hij/zij dat in beginsel weigeren. De patiënt of diens vertegenwoordiger kan de praktijk van het beroepsgeheim ontheffen door toestemming te geven bepaalde informatie wel aan derden te verstrekken.
U kunt één of meerdere personen machtigen om informatie over u op te mogen vragen. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:
* U bent zelf niet in de mogelijkheid om uitslagen op te vragen.
* U bent zelf niet in de mogelijkheid om uw brieven of uw medisch dossier op te komen halen.
* U bent zelf niet in de mogelijkheid om uw afspraak te checken.
Om iemand te kunnen machtigen kunt u een formulier invullen. Deze kunt u samen met een kopie van uw legitimatie inleveren bij de assistente op de praktijk. Denkt u er aan dat als u dit formulier bij ons inlevert, dit voor onbepaalde tijd geldt. Mocht u de machtiging ongedaan willen maken, neemt u dan contact op het de praktijk en lever een nieuw formulier in.
Download hier het formulier Toestemming voor delen van medische informatie met derden
Inzage medisch dossier na overlijden
Nabestaanden hebben geen recht om het dossier van een overleden familielid in te zien (u mag alleen uw eigen dossier inzien). Toch kunt u na het overlijden met vragen blijven zitten en graag het een en ander willen uitzoeken. Dan kunt u contact opnemen met de huisarts. Bespreek uw vragen met hem of haar. Vaak levert een gesprek waarin overwegingen worden toegelicht meer op dan inzage in het dossier.
Klik hier voor meer informatie over inzagerecht nabestaanden
Wilt u wel dat uw nabestaande(n) inzake krijgt in uw medisch dossier na uw overlijden, dan moet u hier toestemming voor geven.
Gebruik hier voor het formulier Machtiging inzien-verstrekken kopie dossier na overlijden
Patiënten hebben vanaf 1 juli 2022 het recht om online hun medisch dossier van de huisarts te bekijken. Gewoon thuis via de eigen telefoon of computer.
U (als patiënt) ziet dan bijvoorbeeld het advies van uw huisarts, een lijst met uw medicijnen of uitslagen van bloedonderzoek. Hierdoor wordt het makkelijker om samen met uw huisarts te praten over uw eigen gezondheid en om een keuze te maken over de behandeling.
Zo werkt het
Als u online uw medische gegevens wil inzien, dan dient u in te loggen op ons patiëntenportaal MijnGezondheid.net. In het patiëntenportaal ziet u de gegevens van uw huisarts.
Veilig gegevens uitwisselen
Uw medische gegevens zijn goed beveiligd. Alleen de medewerkers van de huisartsenpraktijk en u hebben toegang tot deze gegevens. De huisartsen roepen u op om voorzichtig te zijn met het geven van uw medische gegevens aan anderen. Zij adviseren u om uw inloggegevens altijd geheim te houden en nooit zomaar aan bedrijven te geven die daarom vragen.
Overdracht van uw dossier
Als u een nieuwe huisarts kiest, is het belangrijk dat uw nieuwe huisarts op de hoogte is van uw medische geschiedenis. Uw medische geschiedenis staat in uw patiëntendossier. Het is gebruikelijk dat uw oude huisarts het dossier overdraagt aan uw nieuwe huisarts. Hiervoor is een richtlijn opgesteld (KNMG Advies voor overdracht patiëntendossier bij verandering van huisarts).
Bij het uitschrijven bij uw huisarts kunt u uw dossier naar uw nieuwe huisarts laten opsturen. Uw medisch dossier wordt dan door uw huisarts persoonlijk of via het beveiligde systeem Zorgmail elektronisch overgedragen. U kunt het originele dossier niet meekrijgen. Wel heeft u altijd recht op inzage in uw dossier.
Meer informatie kunt u hier vinden:
1. Informatie van de Patiëntenfederatie NPCF
2. Brochure Een andere huisarts kiezen: informatie voor patiënt en huisarts