Heb ik hulp van de huisarts nodig?
Geregeld krijgen wij vragen over het maken van een doktersbriefje of een nieuwe verwijzing; het verstrekken van formulieren, machtigingen of verklaringen. Vaak is de hulp of betrokkenheid van huisarts niet nodig.
Sinds kort is er een nieuwe website verwijsafspraken.nl
Deze website is een initiatief van “Help de huisarts vooruit” en heeft als doel om duidelijk te maken wanneer de betrokkenheid van de huisarts wel of niet nodig is. Op deze website verwijsafspraken.nl kunt u dus nagaan of u bijvoorbeeld een briefje, (nieuwe) verwijzing, verklaring of machtiging van de huisarts nodig heeft. De website wordt regelmatig geüpdatet en gecontroleerd. Nieuwe afspraken worden zo snel als mogelijk toegevoegd.
Ondanks dat de informatie op de website helder en duidelijk is, geven wij u hieronder extra informatie over het verstrekken van een briefje van de dokter en nieuwe verwijsbrief.
Medische verklaring
Soms kunt u vanwege uw ziekte aan bepaalde verplichtingen niet voldoen. Of soms hebt u vanwege een beperking extra hulpmiddelen of andere huisvesting nodig. Of u hebt blijvend letsel na een ongeluk u wilt een schadeclaim indienen bij de tegenpartij. De instanties die daar een beslissing over moeten nemen, kunnen u vragen om een medische verklaring van uw huisarts.
Hoe krijg ik een medische verklaring?
De instantie die de informatie nodig heeft, stelt de vragen over uw aandoening schriftelijk aan de huisarts. U verklaart schriftelijk dat u de huisarts toestemming verleent om deze informatie te verstrekken. Uiteraard moet de huisarts uw vragen volledig en naar waarheid beantwoorden, maar u kunt altijd een afspraak maken om te bespreken wat er precies in de brief komt te staan.
Waarom zo moeilijk?
Als artsen hebben we beloofd uw medische informatie geheim te houden. U kunt alles met ons bespreken, omdat u zeker weet dat uw verhaal nooit met derden gedeeld zal worden. Dat medisch geheim is van het grootste belang voor ons beroep. Als er toch informatie gedeeld moet worden, doen we dat uitsluitend met uw toestemming. We doen dat alleen nadat de instantie ons precies verteld heeft, welke informatie er nodig is. Zo houden we het delen van geheime informatie zo beperkt mogelijk. Ook doen we dat alleen schriftelijk, zodat u altijd kunt achterhalen welke informatie precies gedeeld is.
Kan het ook makkelijker?
Ja, het kan makkelijker, maar dat raden we u ernstig af. Veel instanties, waaronder de overheid(!), maken misbruik van een gat in de wet en zetten patiënten onder druk om een afschrift van hun hele dossier te vragen en dat bij hen in te leveren. Natuurlijk mag u bij ons altijd uw dossier inzien en een kopie vragen. Het gaat over u. Maar het recht op inzage in uw dossier is nooit bedoeld om de geheimhoudingsplicht van artsen te omzeilen. Als u overweegt om een instantie de beschikking over uw medisch dossier te geven, realiseert u zich dan dat:
- uw medische gegevens niet beoordeeld worden door een arts, maar door een ambtenaar of een jurist
- de instantie ook de beschikking heeft over uw privé-informatie die helemaal niet nodig is om uw aanvraag te beoordelen.
- de instantie die beschikt over uw medisch dossier geen geheimhoudingsplicht heeft.
- onduidelijk is wat er met uw dossier gebeurt als uw aanvraag is afgehandeld. Heeft dezelfde (of een andere) instantie over tien jaar de beschikking over uw gegevens, zonder dat u daar toestemming voor geeft?
De ervaring leert dat u als patiënt niet altijd in staat bent om te ontkomen aan dit misbruik van de wet. Legt u in elk geval altijd deze tekst voor aan degene die u om uw dossier vraagt en vraag hem/haar via de bovenbeschreven weg informatie op te vragen.
Weigeringsbriefje
Om patiënten uit te leggen waarom de behandelend arts geen verklaring afgeeft heeft de KNMG het zogenaamde ‘weigeringsbriefje’ opgesteld. Het weigeringsbriefje is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Turks en Marokkaans Arabisch.
https://knmg.nl/weigeringsbriefje
Briefje van de dokter?
Soms worden wij gevraagd om een zogenaamde “briefje van de dokter”. Bijvoorbeeld een school die zich zorgen maakt over het verzuimgedrag van een leerling, of een reisbureau in verband met een annulering wegens ziekte. Onze beroepsgroep KNMG is van mening dat huisartsen dergelijke “briefjes” niet moeten schrijven.
In het kort een toelichting op deze regels
De KNMG heeft als standpunt dat een behandelend arts geen verklaringen afgeeft over een eigen patiënt, waarbij hij/zij een oordeel geeft over de (medische) geschiktheid of ongeschiktheid van een patiënt om bepaalde dingen wel of niet te doen. Voorbeelden daarvan zijn: is iemand in staat te werken, een auto te besturen, naar school te gaan, goed voor de kinderen te zorgen, is terecht een geboekte reis geannuleerd of heeft iemand recht op een parkeervergunning of aangepaste woonruimte?
* Dergelijke verklaringen mogen alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts (dus niet de ‘eigen’ dokter). Zo’n arts kan een eigen beoordeling maken van uw situatie. Als dat nodig is, kan die arts, met uw toestemming, ook nog extra informatie opvragen bij uw behandelend arts(-en).
Medische verklaring annulering reis
U heeft gevraagd om een medische verklaring i.v.m. het annuleren van uw reis. Deze mag uw eigen huisarts niet afgeven. De reden hiervoor is dat wij als uw eigen huisarts geen objectief en onafhankelijk oordeel kunnen geven.
Ons advies is dat u zelf een brief schrijft aan het reisbureau, de reisorganisatie of uw verzekering met de reden van annuleren.
Mocht uw verzekering toch de medische informatie wensen, dan kunnen zij deze via hun medisch adviseur schriftelijk bij ons opvragen. In dat geval zullen wij een medisch rapport geven met feitelijke informatie, echter zonder advies of aanbeveling. Het is dan aan de medisch adviseur om met de informatie een oordeel te vormen of een advies te geven.
Opvragen medische informatie
Het kan voorkomen dat er verzocht wordt medische informatie te verstrekken. Dit kan uitsluitend met de volgende voorwaarden:
- Het verzoek dient schriftelijk gedaan te worden, met officiële brief inclusief briefhoofd. Hierbij dient specifiek benoemd te worden om welke informatie gevraagd wordt.
- Er is altijd een door de patiënt ondertekende toestemmingsverklaring nodig.
- Voor het invullen van de gezondheidsverklaring door de huisarts worden kosten gerekend. Deze kosten bedragen € 15,46 per 5 minuten dat de arts bezig is om de formulieren in te vullen.
Geneeskundige verklaring:
Wij geven geen geneeskundige verklaringen.
Aan de huisarts wordt regelmatig door patiënten gevraagd om een geneeskundige verklaring over bijvoorbeeld ziekte, invaliditeit en arbeidsongeschiktheid af te geven.
In Nederland is hiervoor door de KNMG ( Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Geneeskunst ) een standpunt over ingenomen die als volgt luidt:
“De KNMG heeft als standpunt dat een behandelend arts geen verklaringen afgeeft over een eigen patiënt, waarbij hij/zij een oordeel geeft over de (medische) geschiktheid of ongeschiktheid van een patiënt om bepaalde dingen wel of niet te doen. Voorbeelden daarvan zijn: is iemand in staat te werken, een auto te besturen, naar school te gaan, goed voor de kinderen te zorgen, is terecht een geboekte reis geannuleerd of heeft iemand recht op een parkeervergunning of aangepaste woonruimte? Dergelijke verklaringen mogen alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts. De onafhankelijke arts kan een eigen beoordeling maken van de situatie. Zo nodig kan de onafhankelijke arts, met toestemming van de patiënt, extra informatie opvragen bij de behandelend arts(-en). “
Redenen voor weigering
- Een behandelend arts moet zich kunnen concentreren op de behandeling. Een goede vertrouwensrelatie met de patiënt is daarvoor belangrijk. Die vertrouwensrelatie kan gevaar lopen wanneer aan een voor de patiënt ongunstig oordeel afgegeven wordt en er een belangenconflict ontstaat. Om dit te voorkomen moet er een scherpe grens zijn tussen de behandeling en het beoordelen of de patiënt voor bepaalde voorzieningen in aanmerking komt.
- Het voorkomt dat de patiënt vanuit persoonlijke belangen niet alle informatie met de eigen arts deelt die noodzakelijk is voor zijn behandeling.
- De behandelend arts is niet altijd op de hoogte van de criteria die worden gehanteerd voor het al dan niet toewijzen van bepaalde voorzieningen of de vaardigheden die nodig zijn om bepaalde dingen, zoals bijvoorbeeld autorijden, te kunnen doen. Dan is het niet mogelijk om een goed oordeel te geven. Het is ook in het belang van de patiënt dat de arts die de geneeskundige verklaring afgeeft, goed weet welke zaken wel en niet van belang zijn bij de beoordeling.
Wat kan de patiënt nu doen?
- De patiënt kan navragen bij de instantie die van hem een geneeskundige verklaring vraagt of hij niet kan volstaan met een verklaring van hemzelf over zijn gezondheidstoestand, eventueel in de vorm van een in te vullen vragenlijst;
- De patiënt kan de behandelend arts vragen om een afschrift van zijn medisch dossier waarin bepaalde belangrijke feiten over zijn gezondheidstoestand staan vermeld (bijvoorbeeld de uitslag van een looptest, de uitslag van een meting van diens gezichtsvermogen etc.) zodat de patiënt dit kan verstrekken aan de instantie die een geneeskundige verklaring vraagt;
- De patiënt kan zich voor de noodzakelijke beoordeling wenden tot een ter zake deskundige arts waarbij die patiënt niet onder behandeling staat. Deze arts kan met toestemming van de patiënt ook feitelijke informatie over zijn gezondheidstoestand bij de huisarts of een andere behandelend arts opvragen en deze informatie bij zijn beoordeling betrekken;
- De patiënt kan de instantie die van hem een geneeskundige verklaring verlangt, vragen om een onafhankelijke arts voor hem te regelen.