Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Waarom dit bevolkingsonderzoek?
Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Daarom nodigen we deze vrouwen uit voor dit bevolkingsonderzoek. Met dit bevolkingsonderzoek kijken we of vrouwen risico hebben op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker voorkomen worden. Vrouwen die meedoen aan het bevolkingsonderzoek, hebben minder kans op baarmoederhalskanker.
Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is vernieuwd
Het bevolkingsonderzoek is sinds 2017 vernieuwd. Het onderzoek in de vorm van een uitstrijkje verandert niet. Dit gebeurt nog steeds in de huisartsenpraktijk. De grootste verandering in het vernieuwde bevolkingsonderzoek is dat het uitstrijkje in het laboratorium onderzocht wordt op de aanwezigheid van het hoog risico humaan papillomavirus (HPV). Zit er HPV in het uitstrijkje? Dan wordt hetzelfde uitstrijkje beoordeeld op afwijkende cellen. HPV is het virus dat op lange termijn baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Door deze nieuwe manier van testen is het eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op baarmoederhalskanker. Ook krijgen vrouwen vanaf 2017 bij de herinnering voor het bevolkingsonderzoek, de mogelijkheid een zelfafnameset aan te vragen. Hiermee kunnen vrouwen zelf materiaal afnemen.
Meer informatie
Op de website van het RIVM leest u meer over het vernieuwd bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.
Hoe meedoen?
Als u tussen de 30 en 60 jaar bent, ontvangt u elke 5 jaar automatisch per post een uitnodiging en uitnodigingsfolder voor het bevolkingsonderzoek. Bent u 40 of 50 jaar en komt uit het onderzoek dat u geen HPV heeft? Dan ontvangt u 10 jaar later weer een nieuwe uitnodiging.
Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is voor vrouwen van 30 t/m 60 jaar.
In het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, dat vanaf 2017 is ingevoerd, is het uitnodigingsschema iets aangepast. Vrouwen van 40 en 50 jaar, bij wie geen HPV is gevonden, ontvangen na tien jaar een volgende uitnodiging. De kans dat er binnen 10 jaar baarmoederhalskanker ontstaat is heel klein. Zo klein dat een uitstrijkje over 10 jaar voldoende bescherming geeft. Is er wel HPV gevonden maar zijn er geen afwijkende cellen, dan wordt de vrouw vijf jaar later opnieuw uitgenodigd. Dit geldt ook voor vrouwen van 60 jaar waar HPV gevonden wordt. Zij krijgen op hun 65ste jaar nogmaals een uitnodiging. Sinds januari 2022 geldt het volgende uitnodigingsschema:
. bij de leeftijd van 30, 35, 45 en 55 jaar ontvangt u over 5 jaar een uitnodiging als er geen HPV gevonden is.
. bij de leeftijd van 40 jaar en 50 jaar en als er geen HPV gevonden is, ontvangt u over 10 jaar automatisch weer een uitnodiging.
Waarom?
Een HPV-virus heeft 10 tot 15 jaar nodig om te ontwikkelen tot baarmoederhalskanker. Als er op dit moment geen HPV wordt gevonden is een interval van 10 jaar een veilige interval.
Uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk
U ontvangt uw uitnodigingsbrief rond uw verjaardag. Op de uitnodigingsbrief zitten twee barcodestickers. De stickers zijn nodig voor het onderzoek bij de huisartsenpraktijk.
Doet u mee, maak dan een afspraak voor een uitstrijkje bij uw huisarts of doktersassistent en neem de brief mee naar de afspraak. Anders kan er geen uitstrijkje worden gemaakt.
Laat het uitstrijkje maken op een dag dat u niet ongesteld bent. Een volle blaas of darm kan een vervelend gevoel geven bij het maken van het uitstrijkje. Daarom is het verstandig om van tevoren naar de wc te gaan.
Zelfafnameset
Vindt u het erg vervelend om een uitstrijkje te laten maken? En is dit voor u een reden om niet mee te doen met het bevolkingsonderzoek? Lees dan meer over de zelfafnameset op www.bevolkingsonderzoekbaarmoederhalskanker.nl
U kunt de zelfafnameset aanvragen via Mijn Bevolkingsonderzoek. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig. U kunt ook bellen met de informatielijn of een e-mail sturen.
Bent u uw uitnodiging kwijt?
U heeft uw uitnodigingsbrief nodig om een uitstrijkje te kunnen laten maken bij de huisarts. Op de uitnodigingsbrief zitten twee barcodestickers. Deze zijn nodig voor het onderzoek.
Bent u uw uitnodigingsbrief kwijt of is deze kapot gegaan? Op Mijn Bevolkingsonderzoek kunt u opnieuw uw uitnodigingsbrief aanvragen. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig. U kunt ook bellen met de informatielijn.
Deelname is gratis en vrijwillig
Meedoen aan het bevolkingsonderzoek bij de huisartsenpraktijk is gratis. Net als bij ieder medisch onderzoek heeft ook het bevolkingsonderzoek voordelen en nadelen. De overheid biedt dit bevolkingsonderzoek aan omdat de voordelen groter zijn dan de nadelen. Dit kan voor u persoonlijk anders zijn. U beslist zelf of u meedoet aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.
Meer informatie
Op de website van het RIVM leest u meer over:
Hoe verloopt het onderzoek bij de huisartsenpraktijk